Wereldreisroutes en Bestemmingen
Voor een eerste indruk van de hoogtepunten, de dieptepunten, het klimaat, de kosten, de veiligheid, de medische voorzorgsmaatregelen en wat je mee moet nemen per wereldreis bestemming kan je terecht bij de regio overzichten
Afrika - Azië - Europa - Midden-Amerika - Midden-Oosten - Noord-Amerika
Oceanië (o.a. Australië) - Zuid-Amerika - Caribisch gebied
Hoe bepaal je een wereldreis route?
- Ga je van westerse landen naar steeds minder westerse landen dan heb je de grootste kans dat je alles als nieuw ervaart, makkelijker kan acclimatiseren, meer reiservaring opdoet die je later kan gebruiken, minder het gevaar loopt te gaan vergelijken en sommige landen meer op hun waarde kan schatten
- Plan ook bepaalde landen (met name de te verwachten hoogtepunten) niet te laat op je reis. Ga je na een jaar reizen nog eens naar Tibet of India dan loop je de kans dat je al geen tempel of klooster meer kan zien en het zoveelste bounty eiland als veertien in een dozijn ervaart (overigens zal je toch soms lastige keuzes moeten maken als je je route in een rond-de-wereld ticket wilt passen)
- Pas op met Australië en Nieuw-Zeeland: veel reizigers verliezen daar zowel teveel tijd als teveel geld. Het geld dat men denkt daar te verdienen is of minder dan gedacht of men heeft het even snel weer uitgegeven. Bovendien zijn de afstanden reusachtig waardoor reizen veel geld kan kosten en lang kan duren.
- Vanaf Nepal kan je zowel China (Tibet) in, als vliegen naar Bangkok (Thailand): dus kan je altijd vanaf Kathmandu je reis nog aanpassen.
- Uiteraard wil iedereen zoveel mogelijk vermijden dat men stukken terug moet reizen om de route te vervolgen vanuit een punt waar men al geweest is. Wanneer dit uitgangspunt je veel geld blijkt te gaan kosten (soms het geval) probeer het dan zo te plannen dat je op de terugreis nog door een nieuw gedeelte van een land of regio kan reizen.
- Trans-Siberië Express inbouwen is vaak makkelijker (visa!) en handiger aan het begin van je reis.
- In het algemeen geldt hoe meer je van tevoren vastlegt des te duurder het wordt en dat de goedkoopste prijzen gelden voor studenten, laagseizoen, soms maximaal 6 maanden geldig zijn of met aanvullende losse tickets ter plaatse geregeld moeten worden, al neem je in het laatste geval dan natuurlijk wel het risico dat in de tussentijd de prijzen gewijzigd worden.
- Het inbouwen van Latijns-Amerika naar Australië/Nieuw-Zeeland of andersom kan de reis stevig duurder maken.
- Binnen continenten ervaar je geleidelijke cultuur wisselingen beter per trein, bus of ander overland vervoer. Snelheid omlaag, ervaring verdiept.
- Voor meer eerste keuzehulp bij het zoeken naar een bestemming kan je terecht bij de JoHo reis- en vakantiebestemmingenwijzer
- Voor uitgebreide keuzehulp voor de voorbereiding en planning van je wereldreis in de JoHo Keuzekit verre en wereldreizen voor reizigers, digital nomads en globetrotters