Reisgezelschap

Reisgenoten

Alleen op reis

 • Natuurlijk kun je geheel of gedeeltelijk verzorgd op reis gaan. Maar heb je er wel eens aan gedacht om zelf de auto of fiets te pakken, een trein-, bus-, of vliegticket te kopen en gewoon te gaan? Ter plekke bepaal je wat je gaat doen, waar je heen gaat, waar je gaat slapen en waar je gaat eten. Voor degenen die voor de eerste keer op de bonnefooi op stap zijn, is het meestal een enorme verrassing om te merken hoeveel lotgenoten er wel niet zijn. Ook zij weten niet waar ze die dag gaan slapen of waar ze van een lekker en goedkoop maaltje kunnen genieten.
 • Overal kom je met name jonge mensen tegen die met een rugzak op stap zijn en met bussen, treinen en ander lokaal vervoer van plek naar plek trekken. Vaak doen ze dit aan de hand van reisgidsen als de Lonely Planet, polulaire reisblogs of gebruiken ze gewoon de tips die ze hebben gekregen van medereizigers. Ook hebben de meeste landen (van Turkije tot Thailand en van Spanje tot Guatemala) een deel van hun toeristenindustrie volledig op deze individuele reiziger ingericht.
 • Overal waar je uit de bus stapt (van Australië tot Zimbabwe) of van de treeplank loopt (van Griekenland tot Indonesië) word je opgewacht door mannetjes die je naar een hostel of camping willen brengen.
 • En welke bus of trein je ook neemt, over de hele wereld kom je medereizigers tegen waar je makkelijk contact mee maakt. Klikt het, dan kun je besluiten een tijdje samen op te trekken, samen een leuke hotelletje uit te zoeken of uit eten te gaan.
 • Alleen reizen is natuurlijk niet alleen voorbehouden aan mannen. Veel vrouwen reizen met veel plezier en een veilig gevoel de hele wereld over.
 • Er zijn landen waar meer individuele reizigers heen gaan dan andere landen. Voorbeelden hiervan zijn: Thailand, India, Costa Rica, Australië. Vraag onderweg de ervaren wereldreizigers om de laatste tips, de leukste adresjes en beste route-adviezen! Ga je alleen op stap en kom je 's avonds aan, zorg er dan voor dat je al een plek in een hostel, hotel of jeugdherberg hebt besproken. Vooral als het de eerste keer is dat je alleen op stap gaat, geeft het een rustig gevoel als je weet dat er iemand op het vliegveld staat te wachten om je naar je hotel te brengen. Vaak kun je zo'n pick-up service bij je hotel regelen.

Met een vriend of vriendin op reis

 • Je kent elkaar al jaren, hebt heel wat meegemaakt en je weet wat je aan elkaar hebt. Het lijkt niet meer dan logisch om dan ook eens samen op reis te gaan. Voor de meeste vriendschappen betekent dit een verdieping, een ervaring waarvan jullie nog jaren na kunnen genieten. Voor een enkele vriendschap echter loopt het mis.
 • Vaak komt dit omdat reispartners verschillende verwachtingen hebben van de reis. Het is dus erg belangrijk om voordat je weggaat goede afspraken te maken. Je kunt denken aan afspraken over budget en comfort, over de activiteiten die jullie gaan ondernemen en de plekken die jullie willen bezoeken.
 • Enkele vragen die je kan stellen
  • Wordt er veel gereisd en pakken jullie de goedkoopste bussen of is er ook geld voor een vliegticket om ter plekke meer te zien?
  • Hoeveel privacy hebben jullie nodig? Slapen jullie in één bed of wil de een graag op een slaapzaal en de ander een eigen kamer met airco?
  • Is het mogelijk dat jullie een paar dagen opsplitsen zodat de een op het strand kan liggen en de ander een berg kan beklimmen?
  • Daarnaast is het goed om te bespreken wat er gebeurt, mocht het toch misgaan. Ga je alleen door of gaan jullie naar huis?

Verder trekken